Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 09:32 - 7 начина на увеличим площта на градината - седми начин
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 2267 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.03.2011 08:20


Седми начин. Структура.

Забелязвали ли сте някога как се отдръпват стените на стаята, когато е застелена с кръгъл килим? Или когато поставят кръгла маса за семейна вечеря? Кръгът действително е удивителна фигура, имаща цял ред достойнства. Но сега преди всичко ни интересува, че кръгът забележимо разширява пространството около себе си.

Особено отчетливо това проличава , ако кръгът е светъл. И ако такъв кръг /трева, паваж,вода, отразяваща небето и т.н./ съществува в градината, тя видимо се разширява.
Квадратът или правоъгълникът, особено ако са паралелно на границите на парцела, подчертават тези граници. Всичко е ясно, а това значи - скучно.

Но си струва да разрушим тази паралелност, и градината се оказва съвсем различна. Откриват се къде къде повече възможности за неговото проектиране,а значи, че градината става по-интересна.При това нейната площ се визуално се увеличава, защото така у посетителя се губи в известна степен ориентацията за пространството. Особено важно е това на всевъзможни тесни места, например между стената на къщата и оградата. Използването там на кръгове ще ги разшири. Как ще бъде това в действителност - растения, ринунъци на паважа или ковано желязо,водни устройства, склуптура - решавате вие. А за да не направите тези места още по-тесни, при проектирането е необходимо максимално да използвате линии, които са успоредни на късата страна, и минимално - на дългата.

От друга страна, разширявайки тесните пространства в градината, не забравяйте , че това може леко да отрече вече съществуващите обширни открити пространства.  Плоскостта на тревата, езерото и т.н. може сериозно да се намали, ако там случайно се появи разнороден елемент - острови, мостове над водата, група или цветник на тревата. И колкото по-близо до геометричния център на откритото пространство е разположен този елемент , толкова по-трагична е ситуацията. Само не мислете, че ви разубеждаваме да поставяте такива елементи. Искаме да кажем, че към това трябва да се подхожда много внимателно, за да не загубим труд, време и сили, и разширявайки визуално някое място в градината, така бездарно да го намалим в друго.

В заключение искам да кажа нещо, което е най-главното. Слава Богу, че сега съществуват все по-малко хора, на които трябва да се доказва, градината има не само физическа, но и емоционална компонента. И без последното градината е немислима.Не се учудвайте, че точно тази характеристика по най-непосредствен начин влияе на това "голяма" градина ли имаме, или "малка".
Градината "по всички правила", в която са спазени всички закони на пропорцията и колористиката, все пак ще изглежда пуста и ненапълнена, а оттам - "малка". По-просторна ще ни се струва тази, при която на всяко обръщане ни се откриват все нови и нови кътчета, дори и малки по площ, но всяко със своята загадка и настроение. Успех!

Карта на блога



Тагове:   ландшафт,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 798451
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930