Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2011 09:30 - Как да направим дворна градина? 5
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 7125 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.11.2012 08:31


До тук би трябвало да сте си изяснили какво искате и можете да си позволите да включва градината. Уточнени са местата на алеите, пътечките, големите дървета, беседка, детски кът, езеро, басейн и т.н. Наясно сме какво и как ще поливаме, и общо взето колко време може да ни отнеме това.
Една голяма по площ градина почти не може да мине без тревна площ. За поддръжката й ще ви трябва косачка, която трябва да си набавим до 2-3 седмици след засяването на тревната смеска. Не правете големи компромиси с цената, добрата косачка не е евтина.
Аз бих препоръчала например такава,на BOSCH:
image
Червената част отпред показва докъде работи ножа. Това позволява по-голяма прецизност в работата. С този инструмент работи съпругът ми и се справя дотолкова, че тримера, който купихме в началото, се оказа напълно излишен. Тук трябва да кажа, че в нашата градина бордюри няма, така че като се повдигнат полегналите клони и цветя, косачката влиза докъдето трябва, за да окоси тревата. Има няколко места, където се налага да мина с ножица, но така или иначе тримера се оказа излишна покупка. Затова съвета ми е да не бързате с него.
Другият вариант, ако терена например е неравен, е да имате само тример. Недостатъка тогава е, че тревата се разхвърля по терена, а не както при косачката - в коша.
Независимо дали сте решили вашите тревни площи да са във вид на зелена морава или мавританска поляна, трябва преди това да осигурите чист от плевели терен.

imageimage

Детелината и глухарчето понякога са желани, но имайте предвид, че се разпространяват бързо, особено детелината.
Плевелите на различни места са различни, в моята градина най-упорит и опасен се оказа троскота. Заради него си струва цялата борба, защото бързо превзема терена и измества останалите треви.

Ето една статия, от която можете да научите повече за този плевел:
Троскота - най-опасния плевел
Ако не се отървете от него преди да насеете тревната смеска, унищожаването му после е почти невъзможно. Затова се въоръжете с търпение и на всяка цена се преборете с него.
Тотални хербициди са Глифозат и Раундъп.  Използвайте ги след като внимателно се запознаете с упътването. Има изисквания за фазата на развитие на плевелите и температурата на въздуха. След напръскването се изчаква поне две седмици, при някои плевели ефекта се забелязва чак след три седмици.  Троскота, когато е третиран, се вади много лесно. Въпреки това е добре да се разкопае и да се извадят корените му, защото дори е едно оцеляло коляно да има, то ще създаде ново растение. Сега ще ви е нужно да се въоръжите с още повече търпение, защото тук ще трябва да поливате.....плевелите. Това се прави, за да покълнат семената им и да порасне това, което не е израснало дотогава. Ще са нужни може би още 2 седмици переодични поливки. След това процедурата се повтаря - пръскане и изчакване около 20 дни.
Следва заравняване на терена. От това колко е равен, зависи и къде колко полята ще е тревата. Ако разчитате на окото си, разликите в нивата ще са по-големи и е добре наклона да е насочен там, където растенията обичат повече вода. Недостатъка е, че растенията околовръст се поливат неравномерно, и трябва да се има предвид при разпределянето им. Или съответно наклоните да се решат така, че всяко да получава колкото вода му е нужна.
Тук е мястото да спомена една грешка, която ентусиазираните новоградинари допускат - на едно място да се садят растения с различни изисквания към водата. Едното от тях винаги страда и не се развива добре. Понякога обаче тази нужда от водая може да се установи само от опит.
Не купувайте евтини тревни смески! Имам опит с една такава чеишка, един от видовете растеше два пъти по-бързо от другите, което правеше полянката да изглежда рошава.
Мога да препоръчам Vilmorin, има различни видове тревни смески според условията:

image

Ще ви се наложи да валирате терена след като го заравните веднъж, и след като сте пръснали тревата - пак, с това:

image

Препоръчва се тревата да се валира от време на време, на мен не ми се е налагало, затова ако имате познати, от които да го наемете, ще е най-добре. Алтернативата на това е да утъпквате с крака, трудоемко е , но не невъзможно. С предимство са тези с повече килограми.
Няма да описвам как се сее трева, можете да прочетете в много сайтове.
Най-доброто време за сеене е ранна пролет, когато още няма мравки и големи набези на птици. Дори да е хладно, семената ще покълнат при първо затопляне. Виждала съм трева, покълнала и пораснала 2см в началото на януари, възползвала се от няколкото по-топли дни. Важното е да няма замръзвания и минусови температури. Може да се направи и посред лято, но тогава е добре да се полее добре два дни преди сеенето, за да поеме почвата достатъчно влага, а след сеенето да се полива всеки ден, с дъждуване. При температури от 25-30 градуса ще видите първите кълнове още на втория -третия ден.
Най-тънкия момент при сеенето на трева според мен  е поливането. Тревата ще порасне и на неравномерен терен, дори да има дупки заради неравномерно разнасяне и буци, те с времето ще се запълнят. Обаче не се ли полива добре в началото . или не покълва всичко, или мравките ще се възползват от сухата почва и ще отнесат семената, дори да сте напръскали с инсектицид, или младата трева ще изсъхне.
Нямам опит с тревни чимове, освен при запълване на малки дупки, но някои го правят. При всички случаи обаче ако има плевели отдолу, те ще избият. И разбира се, трябва терена да е изравнен.

image

Поддръжката се изразява в косене, поливане и торене, и още нещо - тревата боледува. Най-често се напада от гъбички, в резултат на което тя пожълтява, понякога само на туфи, изсъхва и загива. Лечението е пръскане с фунгицид.

image



Карта на блога





Тагове:   градина,   как,   направим,   дворна,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 797505
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930