Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 11:56 - Как да направим дворна градина? 1
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 8037 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.12.2011 08:48


Всеки, който има къща, има, или поне мечтае за една красива градина. За някои тя е просто зелена морава,където децата могат да тичат на воля, за други - истинска джунгла, в която са намерили място какви ли не растения.
Когато тази зелена част не е голяма - да кажем 30 кв.м., не е трудно да решим как ще изглежда. Но когато надвишава 100-150 квадрата, мнозина не са сигурни дали биха се справили сами.
Ако имате желането и труда не ви плаши, ако не можете да отделите средства за консултация със специалист, или просто не искате да го направите, уверявам ви, можете да се справите и сами!
Как се е справило моето семейство, можете да погледнете тук.
Ако ви харесва, продължавайте да четете!
Най- лесния вариант, при който са осъществими всички идеи, е ако имате едно подравнено поле, без растения. Това е приблизително вида на двора на една новопостроена къща, след като са изгребали боклуците. В нашия случай то е без къща, защото не й беше времето. И за да не се питате как ще влизат машините после, ще ви отговоря, че къщата ще бъде дървена и ако влиза някоя машина, то сме й оставили път.
Та нашето местенце изглеждаше така:

image
Предполага се, че всякакви канализации и окабелявания са прекарани, при това на прилична дълбочина.
 Сега е момента да направите своя идеен проект. Не ви е нужна специална програма, достатъчни са ви голям лист хартия, триъгълник, молив и гума.
По-добре бихте се справили с мащабна линия, но не си струва да купувате специално за целта. Мащаб 1:100 се изчертава, като 1см от линията е равен на 1 реален метър. Този мащаб обаче е дребен, по-добре е ако използвате 1:50 , където 2см от линията се равняват на 1 реален метър. За да начертаете някакво разстояние, умножете реалните метри по две и резултата изчертайте в сантиметри. Например ви трябват 10 метра - начертавате 20см. А 5 см от чертежа ще са равни на 2,5м.
Ако се оправяте по-добре с чертожните програми, използвайте тях. Лично на мен всяка нова програма ми отнема повече време да я опозная и разуча възможностите й, отколкото да надраскам нещо на някакъв лист. Ако имате план на къщата и парцела, ще ви е още по-лесно - прекопирайте го.
След като сте начертали контурите на парцела, входната врата, къщата, нейните входове, защо не и мястото на прозорците, особено ако са панорамни, отбележете и всички помощни постройки, както и стари дървета, които ще бъдат запазени. Също така алеите и площадките, ако има направени такива Нека всичко това бъде в мащаб.
Не е необходимо да полагате голямо старание, това е просто схема.
После ще ви  е нужно да имате представа до колко ще е огряна бъдещата ви градина от слънцето. Това има значение за растенията, които ще засаждате, особено за цветята. Повечето растения понасят и повече засенчване, но от това растат на височина, рехави са и не цъфтят както се очаква.
Ще ви е нужно да се ориентирате за посоките,за да имате предвид,че сянката в пролетното и есенно равноденствие по обед , е равна на един път и половина височината на обекта. В най-дългия ден - 22 юни - е равна на височината на обекта. През най-късия ден тя е равна на два пъти височината на обекта.
Ето и схемички за ориентир:

image Дължината на сянката е от важно значение, ако садите растения около къщата, или има съществуващи големи дървета наоколо и съседни  сгради. Също и за мястото, което ще изберете за дървета .Плътната ограда  хвърля сянка, и ако тя е на южната страна на парцела, трябва да внимавате какво ще насадите пред нея. За останалите посоки, ако няма други фактори, е подходящо почти всичко, защото са огрени поне през половината от деня.
Киселинността на почвата е друг важен фактор, от който зависи как ще се развиват растенията. Ако например е неутрална или слабо алкална, забравете за рододендрони, ерика и калуна , а може би и още някои, освен ако не им отделите много специално внимание и грижи. Има и иглолистни, които също изискват по-кисела почва. Как можете да проверите каква е киселинността на почвата?
В зависимост от реакцията им почвите се смятат кисели при рН по-малко от 7, неутрални при рН 7 и алкални при рН над 7. Купувате си лакмусова хартия, например от магазин за акваристика или зоомагазин, в който продават декоративни риби. В интернет срещнах, че може да си го купите от аптеката, но това не съм го проверила. Лакмуса, ако си спомняте от практическите уроци по химия, е жълта лентичка, която намокрена с различни течности, променя цвета си.

image
Не открих изображение на кутийката в интернет, представлява кръгла кутийка, с навита вътре лентичка, а на капака е сравнителната скала.
Не успях да открия коя вода е с неутрална киселинност, затова може би е добре първо да се измери киселинността на водата,която ще използвате, за да знаете как да коригирате крайния резултат, ако се налага.Най-добрия вариант е, ако е неутрална.
Разбърква седобре  шепа пръст с вода, когато се утаи, лакмуса се потапя в утаената вода и според скалата се определя киселинността.
За развитието на растенията значение имат и съдържащите се елементи в почвата, това е нещо, което ако искате да разберете, трябва да занесете почвата за почвен анализ.
Друго, което трябва предварително да сте уточнили, това е водата за поливане, с която разполагате. Колкото по-богата е градината на растения, толкова повече вода ще е необходима. Дърветата и големите храсти трябва да се поливат редовно първата година след засаждането, след това могат да се поливат много по-рядко. Но цветята и тревните площи изискват редовни поливки. Поливането с вода от водопровода ще излезе скъпо, а и не е редно да се прави. Най-удачния вариант е, ако имате подпочвени води и кладенец или сонда.
Друго, което трябва да решите е, дали ще използвате маркуч или поливна система. За малки площи маркуча върши работа, особено ако го снабдите с накрайник с разпръсквач, има и такива по 3-4лв. Животът им е кратък, но на първо време вършат работа. Можете за храстите и розите да използвате капково напояване, което също ще ви спести много време, а и е по-добро за растенията.
Ако решите обаче да не губите време в поливане, добре е да разучите как може да си направите сами поливна система, ако нямате възможност да ползвате услуги на фирма. В интернет има достатъчно информация по темата, и сега, и по-нататък ще ви посъветвам да ползвате интензивно услугите на Гугъл.
И така - уточнили сте размерите на градината, нейната осветеност, киселинността, и начина по който ще поливате. Друго, което можете да направите, е да осветите градината си в различни нейни точки - къде за ваше удобство, къде за да подчертаете нейната красота. Ако светлините са пръснати на много места, ще бъде добре да съчетаете каналите за поливането и кабелите, което също ще е отбелязано в плана на градината.
В следващата част ще обърна внимание на избора на растения и грешките, които обикновено правят начинаещите.


Карта на блога





Тагове:   градина,   как,   направим,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 797343
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930