Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 06:51 - ОТ СЕЛО БРАКЬОВЦИ ДО СЕЛО ГОРНИ КРИВОДОЛ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5324 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тази разходка е част от маршрут от с. Бракьовци към с. Горни Криводол. В миналото с. Бракьовци е било свързано със с. Смиловци чрез съществуващия и до днес римски път, който преминава през планината Видлич, но и с гр. Годеч, където хората са извършвали икономическите си сношения, придвиждайки се по долината на р. Височица и после през превала Разкръсте над с.Голеш. .Границата през 1919 г.обрича на гибел с. Бракьовци /и не само него!/ и се чудя, как все още тук има хора. Най-близкият град до него сега е Царибород, поне на 20 км. от селото, като пътищата са пълна трагедия. За хората в селото вече напомнят само гробните кръстове, някои от тях-шедьоври.
  Подобна е и съдбата на с. Горни Криводол. То, бих казал е половината от с. Комщица, тях ги дели един рид. Границата от 1919 г. раздели тези две села с роднини, но направи и животът на хората в тях невъзможен. Тук природните условия са както по Босилеградско - селата са свряни в планините и навсякъде са оградени от тях, а където не са оградени с планини ги оградиха с граници с бодлива тел..
  Българскито население тук се стопява и изчезва, това е желаният ефект от сръбска страна, но това става съгласувано с нашите правителства. Ако тук имаше тото, щеше да се развърти тотобизнесменката Ирена Кръстева, ако тук имаше банка - щеше да се развърти някой като Венцеслав Йосифов, Любо Пъпката, Цветан Василев.Но тук  няма нищо за крадене, за да привлече този регион подобни "бизнесмени". И го оставиха да умре...неокраден.
  Че нашите правителства действат за изчезване на българското население тук привеждам доказателство:
   Защо не тук, където ще се осъществяват връзки между българите от двете страни на границата не се откриват трите необходими за това ГКПП, а се откри такъв при с. Салаш? Не, че там такъв не е необходим, но по-необходимите се игнорират.
   Прироодата тук е много красива, България е близо до тези места, все още населени с българи и посещения тук в рамките на един ден биха били емоционални и от полза за сънародниците ни тук, откъснати с несправедливи граници от родината си вече 100 години.
  Приятен път насам!

image

Колкото този бръмбар може да си упознае ливадата, толкова и един турист през живота си може да упознае планините на България...

image

Бракьовският оброк. Той е близо до кръстопът на два много важни римски пътища. Единият идва от Цариброд, пресича Видлич, при с. Сенокос се раклонява и пресича Балкана така, че разклоненията му слизат в с. Дива Слатина и в с Дълги дел. Перпендикулярният път следва долината на р. Височица и след с. Смолча се разделя на две - пак нагоре към Дълги дел и към Годеч.
  Над този оброк има още едни над пясъчни мелове на р. Височица, но носи името Каменишкият оброк, защото се счита, че принадлежи към с. Каменица.

image



image

             Временен водопад над с. Бракьовци

image

                     Река Височица при с. Бракьовци

image



image

Следват снимки на пнеми свидетели какъв етнос е живял тук.
Гинцките каменорезбари нса го описали добре по кръстовете
на новопредставените пред Бога.

image



image

                    Кръст на гроба на починала жена

image



image

Мисля, че това е оброчен кръст, преместен върху гроб.

image




image



image

        Трибукелен кръст, предният панел е доста опростен.


image




image


         КЛАСИКА В ЗАНАЯТА!!!  НА МАЙДСТОРА - СЛАВА!


image





image



image

              Някога хора, стока, деца, след 1919 г. - това!

image

Чешмата на с. Бракьовци. Все още чучури, захранвана от
карстов извор малко над нея.

image

Тази снимка от с. Долни Криводол е символична. Почти 100 години педересите така и не разкриват ГКПП между това село и с. Смолча. Заради прекъснатите връзки между тях и двете села са почти умрели...

image

Следващите снимки са наппавени над с. Горни Криводол. Покрай реката му римски път се отправя към вр. Сребрен и там се слва с друг римски път, идващ от с. Комщица покрай река Сребърна. Мисля, че първите заселници са дошли тук благодарение на тези римски пътища.

image



image

Тази и следващинте снимки са направени по долината на
река Горнокриводолска. До какви райски места води тя, май
само аз знам. Стадата хс говеда и овце вече ги няма, огромният
чал под вр. Сребрен, осигуряващ някога паша за хиляди овце
днес се ппревзема от ливадния бурин, хвойната. В нея се крият
свини, а покрай тях тук сега е пълно с вълци.

image




image

Скалите тук са кафяво-червени, защото съдържат много мед и малко сребро. Поради това тук има връх с име Копрен /от купрум, мед, дадено още от римляните/ и връх Сребрен /Сребърна/.

image




image


image

Тази сянка /аз/ продължава да броди по планините на България и сторва това при всяка възможност. Дали ще има и някой друг такъв след нея? Аз не ползвам никакви инструкции при пътуванията си. Пътищата си откривам сам. Трудно е, но съм упорит.





Гласувай:
4



1. sande - Късно е вече и за S.O.S!
02.08.2014 04:18
България, кэято сме загубили ...

Само кръстовете останали, макар и шедьоври.

Твоите снимки са ненаписаната история на този свиден български край.

Поздрави, Коста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12281782
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930