Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 12:06 - Мини онлайн работилница "Да си направя сам" настолна компютърна конфигурация
Автор: vankata2009 Категория: Технологии   
Прочетен: 4824 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.02.2013 16:24


Здравейте на всички фенове на вълнуващите технологични изживявания!

След кратко прекъсване, зареден с много положителна енергия, запявам на нов глас песента на технологичния ми блог. Много се чудех какъв да бъде първият постинг за новата 2013 година, с който да привлека вниманието ви, драги читатели, и след кратко умуване ме озари идеята да създам мини дискусионен форум, късаещ сглобяването на настолна конфигурация, която достойно да брани традициите на съвременните технологии. Как тази идея се спря в полезрението ми - наскоро се сблъсках с уникалното преживяване и емоция от това сам да си сглобя настолна машина, която да поеме гордо щафетата от старата ми конфигурация. В началото си признавам, че почти нямах никаква представа от това колко много не знам, но благодарение на мотивацията и упоритостта ми открих силата и тайнството на това изкуство - част по част, бримка по бримка, да изградя така желаната машина... Та по този приятен повод реших да отворя този дискусионен форум, където бих искал да дам възможността на всеки да изкаже своето мнение, да даде своето предложение за ефективна конфигурация... С една дума, давам глас на всички ви и нека креативността и оригиналността завладеят "бойното поле" ;) ! 

Предлагам да започнем с моето собствено предложение, което надявам се, ще ви заинтригува и ще се превърне в повод за разгорещени дискусии. Приемам всякакви упреци, забележки и разбира се, много по-добри предложения ;) Нека приветстваме "с бурни аплодисменти :)" конфигурация номер 1:

1. Кутия: Thermaltake Commander MS-III, USB 3.0. След много умуване избрах тази кутия за новата си машина и мога да ви кажа, че е доста добър избор. За върхови конфигурации може и да не е проектирана, но във всеки случай дава доста добра заявка за клас над средния. Осигурява пространство на елементите на конфигурацията(побира и видеокартите с дължина 12,5"), предлага и добър cable management. Освен това да не подценяваме факта, че бидейки творение на Thermaltake, кутията е предвидена и за водно охлаждане, така че за почитателите на по-екстремните изживявания, смятам, че Commander MS-III е един чудесен избор с оглед на съотношението качество-цена-екстри. По-долу в статията ще видите на картинка кутията с илюстрация на движението на въздушния поток и възможностите за инсталация на вентилатори, което хич не е маловажно. Осигуряването на подходяща работна среда е от голямо значение за всяка една конфигурация ;)

2. Захранване: SEASONIC X-1050(SS-1050XM Active PFC). Малко повечко е, но да има. Както Мечо Пух е казал - "Колкото повече, толкова по-добре."

3. Дънна платка: AsRock Z77 OC Formula. Платката е доста прочута с рекордите за овърклок на процесори като последния, който видях беше 7,93 GHz и доколкото си спомням беше с процесора, който съм предложил, но може и да е бил някой от другите стабилни варианти на i7 серията.

4. CPU: Intel i7-3770K. И тук залагам на овърклокърски потенциал ;)
+ охладител Noctua NH-D14. Хубаво е да подсигурим овърклокването както си му е редът.

5. RAM: 2x8 GB 1600 MHz Corsair Vengeance Low Profile(монтаж на модулите върху слот 1 и 3 - повечето РАМ плочки са с високи охладители, които пречат на охладителя на процесора, та по този повод предлагам именно на тези слотове да стоят нископрофилни модули) + 2x8 GB 1600 MHz Corsair Vengeance 1.5 V. С оглед на Memory Controller Unit-a в процесора, който поддържа оперативна памет на 1333 и 1600 мегахерца не виждам нужда от изхвърляне за по-високочестотна РАМ). Синхронизираме на максималната 1600. Все пак съществува потенциална възможност да се усети по-висока производителност от по-високата честота, но това е работа професионалистите в overclocking сферата.

6. Видео: 2 x Ge Force GTX 650 2 GB GDDR5. Позволете ми тук кратко лирическо отклонение по повод видеото. Предложеният от мен вариант е с двете карти в SLI режим, не че и графичното ядро на процесора е за подценяване - HD 4000 все пак, последен писък сред интелските графични творения, но съгласете се, че си е друго с две видеокарти. Иначе във Virtu MVP режима на дънната платка се говори за повишение в Frame rate-а от 30% до 70%(това е режимът при дъната на AsRock, в който се използва едновременно графичното ядро на процесора и видеокартата, но само когато е една, с две, както предлагам тук, няма да може да се използва). Моето дъно е Z77 Extreme 6, но честно казано при тестовете на COD Modern Warfare 3 при разделителна способност 1680 на 1050 и при максимални детайли видеото ми(GTX 650 1 GB GDDR5) държи само фронта без особени проблеми. С Virtu определено имаше подобрение, (съвсем леките накъсвания се елиминираха - от AsRock не мога да отрека, че са се постарали) но би се усетило повече при по-изискваща игра. За непретенциозния ми G860 процесор графичното ядро на Интел(HD 2000) определено не е за отписване, а при HD 4000 със сигурност има какво да се види, но като фен на истинските графични оръжия, си оставам на двете видеокарти. При личната ми конфигурация съм планирал да си сложа две малко по-нататък, за сега едната си е съвсем прилична, а и с високочестотната памет(5000 MHz) определено не се дава ;)

7. HDD: Seagate Barracuda 1 TB, 7200 rpm, 64 MB cache. Оставям прилично място за файлове. Ако все пак е нужно повече, винаги може да се увеличи капацитета ;)

8. Да не забравя вентилаторчетата за въздушния поток в кутията - 4 бр. (В комплекта има заден за отвеждане на въздуха). Като вариант се спрях на нещо от сорта на CoolerMaster Fan 120mm SickleFlow Blue LED x 4 бр. От една страна ще се съчетае с този в кутията, а от друга е тих и ефективен, което го прави подходящ. 
                    image

Това беше моето предложение. Очаквам вашите идеи с нетърпение и се надявам да се получи добра дискусия!

Нека технологичното сражение започне!



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vankata2009
Категория: Технологии
Прочетен: 183341
Постинги: 110
Коментари: 43
Гласове: 57
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930