Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2018 22:12 - Украинска народна музика - инструменти.
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 8748 Коментари: 17 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2018 00:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Върху конструкциите на музикалните инструменти, ползвани в Украина, върху формата им, а и даже в названията им са се отразили взаимните връзки и културните влияния на различни народи. В края на краищата в съкровищницата  на украинската култура са влезли тези инструменти, които столетия са се изработвали и усъвършенствали от украинските майстори, предавали се от поколение на поколение и се радвали на широко разпространение сред населението.

Историята на фолклорната украинска музика свидетелствува с факта, че още през 16-ти век музикантите се обединяват в “цехове”- в Киев, Харьков, Чернигов. През 1627 год. възникват “капели”, при които съществували школи за подготовка на музиканти - литавристи и тръбачи. Разбираемо е , че подобни изпълнители са били необходими за специализирани оркестри за военна музика. Всеки полк на казашката войска си имал полкови оркестър.

В своята цялост - украинската народна музика имала комплексно изражение - песни, танци и поезия са били събрани в едно и съпровождали обреди, церемонии, трудовия процес и други събития.

Особено внимание и национална гордост в музикалния живот предизвиква кобза - в развитие - бандура, с които инструменти е тясно свързан героическия епос на украинския народ. Този инструмент става особено популярен през 18-ти век сред украинския и полския народи.

На тези типично украински инструменти, включително и трембит, следва да се обърне по-специално внимание, което ще бъде направено в следващ постинг.

В началото ще се концентрираме върху едно многообразие от специфични инструменти, за които така или иначе украинската музикална фолклорна общност има до голяма степен справедливи претенции за собствена автентичност.

image Инструментален фолклор и украински народни инструменти Трембит -image

image


Трембитът е самобитен музикален инструмент, който присъствал в пастирските надсвирвания, където като правило се използвали инструменти, изготвени от самите музиканти: А ето вижте по-долу какво са представлявали някои от тези инструменти: сопель, флояра, дводенцивка, тилинка, цугфлейта, рог, трембит, кора, луска, кувицы (свирель), дуда, свистунцы, варган и др.
  • Сопель

image

Надлъжна флейта, изготвена от дървесина. Традиционен твърде стар инструмент, използван от източните славяни, имащ и други диалектни названия: сопль, посвистелка, сиповка.image

Изработва се предимно от върба, клен, бъз -  /дължина 360- 400 мм/, с  5-6 пръстови отвора. Звукът е в нисък регистър - леко дрезгав, мек, а в горен - силен и рязък. Използва се като солов инструмент за съпровод на хорови и танцови песни. Сходен на “теалини” /друг подобен вид флейта/ , но има 6 дупки за свирене. Дължината на инструмента е 60 см. Други названия: флори, фъри, свобода, фреела, глухарче, зъб .

  • Гудок  (гудочек, гудило, гудище; бълг. гъдулка, гусла) —

народен струнен лъков музикален инструмент, датиран през XVIIXIX векове . Има дървен издълбан корпус с овална или крушовидна форма и плоска дека /горна част на корпуса/ с резонаторни отвори. Грифът е с къса шийка без imageладове, държаща 3-4 струни.

image


  • Колёсная ли́ра (рыля) —

Реля, рыля (укр.); Лера (белорус).

image

По класификация се отнася към струнните фрикционни музикални инструменти, хордофон.(нем. Drehleier, англ. hurdy-gurdy, итал. ghironda, фр. vielle а roue и др.). Среща се у много други народи, но особено у украинци и белоруси.

Звукът на инструмента бил мощен, тъжен, монотонен, с особени оттенъци. За да се омекоти звука, струните на мястото на контакта с обръча на колелото намотавали с влакна от лен или вълна. Качеството на звука също така особено  зависело от точната центровка на колелата; освен това, то трябвало да бъде съвсем гладко и добре натрито с колофон.

  • Цимбал

image

Струнен ударен музикален инструмент, който представлява трапецовидна дека / корпус/ с опънати струни. Звукът се извлича чрез удари по струните чрез две дървени палки или “чукчета” с разширени лопатки в краищата,обвити с кожи.Обхватът на голям цимбал е от порядъка на три октави: от ми в основната октава до ми в трета октава. .

Разпространен сред повечето от средно и източно европейските страни, като Белорусия, Молдавия, Украина, Русия, Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Словакия. Подобни  инструменти се срещат и в Китай, Индия и други азиатски страни.


image


  • Свирель /свирнль, свирнлка/

духов народен музикален инструмент, род - надлъжна флейта,/дудка , тростник/

image

Звукът, възпроизвеждан от инструмента е несъмнено «фолклорен», наситен с  обертонове, но в същото време много нежен и пасторален.  Той е малко хриплив в долния регистър, затова пък в горния, който обикновено и се използва от изпълнителите, звучи ярко и светло.


Строят на “свирела” е диатоничен, но при непълно притваряне на  звуковите отвори  на инструмента е възможно да бъдат извличани хроматични звуци. Диапазонът, при използване на  особени начини на възпроизвеждане, който при музикантите-”духачи” се нарича “предухване”, може да достига до две октави- от «ми» първа октава до «ми» трета октава.

  • Дрымба (варган)

image


Варган прилича на малка подкова с метална пластинка в средата. Тази «подковка» се стиска с устни или зъби, като се свири на металната пластинка. Устната кухина служи като резонатор и в зависимост от положението на езика и ритъма на дишането се променя звученето. Историята на дрымбата в Украина датира от Карпатите, но инструментът също е популярен и сред други народи,като във всеки регион си има свое специфично наименование . Ето част от тези названия:

Абафив, Агач-кубыз, Акиз тамбураси, Анконч, Бамбаро, Беримбау, Бинайо, Бивба, Биримбао, Брумле, Ванни яяй, Варгас, Вархан, Вурган, Кубыз, Кункон, Мыны, Панга, Рбиба, Хамыс, Хомус, Хуур, Чанг-кобус, Пангар  и много други.

При хърватите се нарича «дромбул». Има , разбира се, известна разлика във външния вид, но принципът на свирене е неизменен.

И една пикантна подробност: на времето, в сицилианския си вариант, варган активно се използвал от сицилианската мафия за предаване на шифровани сигнали.


  • Гайда

Без да влизаме в описателни подробности - само я споменавам и за илюстрация на украинския вариант - една снимка на древния инструмент. Както и един пасаж на украински език за появата й по тези земи :На Україні волинка з’явилася десь у XVI ст. на Волині, звідки походить і українська назва цього інструмента. Волинка входила до складу інструментальних ансамблів того часу (поряд з гудками та сопелями). Побутувала на Україні, в Росії та Білорусії”.




-image


  • Жоломыга

image

Жоломыга (джоломыга, дводенцивка, двойная флейта)image

Жоломыга - забележителен инструмент, инструмент, на който един човек може да изпълнява сам със себе си дует с два самостоятелни гласа!

Жоломыга представлява две съединени обикновени свирки, едната с 9 (понякога 8 ) отвора (отсъства отвора на Фа диез), а другата с 4 отвора. На жоломыга обикновено се ползва диапазон до 2 октави.

  • Тилинка (теленка,телинка, )

молдавски, румънски и украински народен духов дървен музикален инструмент, представляващ отворена тръба без пръстови отвори. Дължината е около 500 мм., вътрешния диаметър от порядъка на 14 мм., а външния - около 18-19 мм.. Изготвя се от бъз. Начин на възпроизвеждане на звука: като се притваря частично долния край с показалеца на дясната ръка и се мени интензивността на надуването се получава пронизителен свъстящ звук, наподобяващ по тембър флажолет.

Тилинка  е разпространена в селския  бит, най-често използван от населението около Карпатските планини.      

  • Цуг-Флейта

(англ.slide whistle, swanee, piston flute, jazz flute) е музикален перкусионен инструмент от групата на духовите. Макар че по своята същност свирките са аерофонни инструменти, тъй като се използват за възпроизвеждане на сигнали, а в музиката за звукови ефекти от перкусионистите в оркестъра, цуг-флейтата е формално причислена към перкусионните инструменти.

image

Представлява пластмасов или метален цилиндър с отвор в единия край и бутало (пистон) в другия. Има характерен глисандиращ /постъпателно сливащ / звук.

Използва се в съвременната музика в джаза, класическата музика и за звукови ефекти при анимационните филми.

 

  • РОГ

един от най-древните духови музикални инструменти. Изготвяли го от рогата на животни, а също от  дървесина, кори, кости, метали. Предшественик на много медни инструменти с така наречен
коничен канал .       
image image

  • Камшик

Ако някой е чел и гледал постинга ми за Руслана отпреди няколко дни, би следвало да му направи впечатление, че във финалната част на изпълнението от Евровизия, танцьорите изваждат от поясите си камшици и подсилват ефекта на ритъма с тях.

Иначе всеки знае що е камшик и какво предназначение има. Камшикът е използван като ритмичен и ефектен атрибут и в някои южноамерикански фолклорни изпълнения.

Между другото в изпълнението не “Диви танци” има използвани и други украински етноинструменти, като в самото начало трима души започват с трембити, певицата използва бугай /дайре/ , подчертаващ ритъма.

image

  • Бубен (решетоimage

Този инструмент също бил популярен при доста различни народи. Представлява дървен обръч , обвит от двете страни с кожа.Впоследствие до голяма степен се осъвременил и в дървената обложка се появили метални чашки или камбанки – «бубенцы».В миналото са го използвали и като военен  музикален инструмент за да ободрява воините и стряска врага.

Следва…

Ползвани източници:

https://styler.rbc.ua/rus/zhizn/.html

http://proridne.com/content/книги/Українські

https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/

https://vokrugsveta.ua/traditions/

https://sr.wikipedia.org/wiki/

https://www.olx.ua

https://dic.academic.ru/

www.duduk.msk.ru

https://www.discogs.com/

www.aeromusic-opt.ru/

muzurok.livejournal.com/

http://www.liveinternet.ru/users/

kit.kh.ua/students/

www.adme.ua/profile/

Vsviti.com.ua

http://soundtimes.ru/narodnye-instrumenty/ и др.








Тагове:   музика,


Гласувай:
16



1. getmans1 - То, че наглостта ти е безспорна е ...
23.01.2018 00:02
То, че наглостта ти е безспорна е безспорно ама си оправи поне заглавието бе, мараз /както обича да казва приятелят ти Рустам/.

„22:12 - Уктаинска народна музика - инструменти.

Автор: born Категория: Музика
Прочетен: 3359 Коментари: 0 Гласове: 0

Постингът е бил сред най-популярни в категория в BlogПостингът е бил сред най-популярни в Blog“
цитирай
2. kvg55 - born,
23.01.2018 00:08
Професионално си го преразказал. С желание и разбиране.
Много инструменти наподобяват други инструменти по света, но са съобразени с националните особености на музиката.
цитирай
3. born - Гетю, мога да ти изтрия простотията, но няма да го направя .
23.01.2018 00:27
Този вид постинги ги пускам, за да култивират малко и подобни семпли същества като теб, но постепенно разбирам, че в една куха лейка е изключително трудно да се налее каквото и да е. Добре е, че четеш поне заглавията..
Ауфсиктирзейн, аркадаш. Спи спокойно и събирай злъч, за да имаш за утре. Това е веруюто на неуспелите и непостигналите нищо в пустия живот.
ПП.До известно време наивно си мислех, че поне музиката е в състояние да облагородява дори и папуаса, но се убеждавам, че папуасът е по-интелЕгентен от българския дебил.
цитирай
4. born - Професионално си го преразказал. С ...
23.01.2018 00:34
kvg55 написа:
Професионално си го преразказал. С желание и разбиране.
Много инструменти наподобяват други инструменти по света, но са съобразени с националните особености на музиката.

Благодаря, Краси. Наистина по света има много инструменти, които са аналогични и за които има спорове кой етнос е създател. В многонационална държава като Украйна и поляци,и белоруси, и румънци, и молдовани , и руснаци и др. могат да претендират за приоритет по отношение на някои инструменти. Пък и не само изброените, а и далечни други народи. Вземи примерно гайдата ?! Шотландия, Аржентина, България... Основното за мен е , че през вековете и в съвремието народите запазват националната си идентичност в музикално отношение.
Лека вечер.
цитирай
5. getmans1 - . . . На getmans1 хич не му пука, че ще ...
23.01.2018 01:45
... На getmans1 хич не му пука, че ще изтриеш коментара, на него му е достатъчно до го прочетеш.
А , пък Гетю ще ти рекне, че каквото повикало това му и отговорило, анадъК му!?
Ауфсиктирзейн, Тартюфеле.

born написа:
Този вид постинги ги пускам, за да култивират малко и подобни семпли същества като теб, но постепенно разбирам, че в една куха лейка е изключително трудно да се налее каквото и да е. Добре е, че четеш поне заглавията..
Ауфсиктирзейн, аркадаш. Спи спокойно и събирай злъч, за да имаш за утре. Това е веруюто на неуспелите и непостигналите нищо в пустия живот.
ПП.До известно време наивно си мислех, че поне музиката е в състояние да облагородява дори и папуаса, но се убеждавам, че папуасът е по-интелЕгентен от българския дебил.

цитирай
6. qaufland - Отличен постинг. Минусите не са за ...
23.01.2018 10:13
Отличен постинг.
Минусите не са за постинга, а за лудата твар ,която го е напомпила, както винаги.
цитирай
7. pompadurpredator - аз не съм луд просто като помпа ...
23.01.2018 10:16
аз не съм луд
просто като помпа стигам до ерекция
цитирай
8. born - Гетке, не ми е ясно що дириш тук.
23.01.2018 10:22
Че си проста - проста си, но чак пък толкова !!!
Аре бегай да си четеш конвенцията. Тези неща, които съм написал , нивга няма да достигнат до минимизираното ти нещо, което си мислиш, че е мозък.
цитирай
9. born - Отличен постинг. Минусите не са за ...
23.01.2018 10:25
анонимен написа:
Отличен постинг.
Минусите не са за постинга, а за лудата твар ,която го е напомпила, както винаги.

Благодаря за отзива.
Трябва да помолим блогбегето да диференциира лайковете: за по темата и за изливане на фекалните блогърски съдържания.
цитирай
10. getmans1 - А-а, не става така дедо Борне. Първо ...
23.01.2018 10:35
А-а, не става така дедо Борне.
Първо ти спираш да одиш подире ми с храчките, не предизвикано но пък умишлено злонамерено, после аз спирам.


born написа:
Че си проста - проста си, но чак пък толкова !!!
Аре бегай да си четеш конвенцията. Тези неща, които съм написал , нивга няма да достигнат до минимизираното ти нещо, което си мислиш, че е мозък.

цитирай
11. born - Междинен опит да анализирам лайковете и си ги обяснявам така, както ги възприема и 6. qaufland
23.01.2018 10:39
До известна степен разбирам ситуацията, че Украина е една дискутирана в момента страна, която е проблемна и противоречива. Може би такъв подход е разбираем и към културата й ??? Само че след като прегледах и състава на гласувалите, разбирам, че минусите не са хакнати от т.наричаните с омраза блогъри-русофили /които между другото се проявяват като съвсем толерантни/, а точно обратното. Освен това чрез отрицателни лайкове някои "доброжелателни" индивиди едва ли не са в състояние да ме обвинят, че сам си помпя постовете или по моя поръчка /вероятно платена с рубли/ ги помпи друг близък до мен помпиер. Каквото и да казват тия доброжелатели, бих им казал каквото трябва/ и както трябва/, но не искам да падам до нивото на гетювци да осирам под един материал , който е във връзка с изкуството /каквото и да е то - музика, живопис, поезия и пр./.
цитирай
12. born - Ти за кого се мислиш, бе Минимум ?
23.01.2018 10:49
getmans1 написа:
А-а, не става така дедо Борне.
Първо ти спираш да одиш подире ми с храчките, не предизвикано но пък умишлено злонамерено, после аз спирам.
[quote=born]Че си проста - проста си, но чак пък толкова !!!
Аре бегай да си четеш конвенцията. Тези неща, които съм написал , нивга няма да достигнат до минимизираното ти нещо, което си мислиш, че е мозък.


На мен ми е гот около ми да джавкат разни паленца. Аз условия не приемам, но всъщност договорки мога да ратифицирам само от равнопоставени. Мястото на прошляците е около кофата с боклук и на теб ти харесва там.
цитирай
13. apostapostoloff - Най- накрая се издаде-
23.01.2018 11:45
ти си бил фашист!

Ще прославяш фашистката украинска музика, а? За Белене плачеш ти!

Наредих ти да прославяш само съветската музика, ама не ти увира главата. За дърво плачеш ти! За дръво!
цитирай
14. born - По добре фашист, отколкото онанист !
23.01.2018 21:05
Помниш ли , Простоле, кога в Белене те насилиха анално мангално ? И как се радваше тогава ...?
цитирай
15. apostapostoloff - Съвсем оглупя ти!
24.01.2018 08:59
Кухелят ми каза, че си бил си прост милиционер, а сега вече си прост и изкукуригал дърт милиционер. Освен това ти винаги си си бил фашага. Плачеш не за дърво, а за въже!
цитирай
16. pvdaskalov - * 1 *
26.01.2018 15:30
Привет, Стефчо!
Ти си направил цяло изследване! Знаеш, че и ние имаме стотина народни инструменти. Мой колега и приятел беше привлечен да картографира разпространението им към замислена от музикални дейци енциклопедия.
Аз съм пробвал да свиря само на кемане (гъдулка), окарина и на пищялка от корен на някакъв храст. А на пиано съм най-добър - знам "Зайченцето бяло", "Мечтание", "Аз нося шарена торба" и мелодията от филма "Лили". Но пианото не е народен инструмент, нали?
Бъди жив и здрав!
П и е р
ПС - Преди да пратя коментара си, съзрях този на бай Апостол. Моля те, Стефчо, не го трий. Това не е паметник, а колос на глупостта.
цитирай
17. born - Здраво, Пиер !
26.01.2018 16:21
Установявам , че имаш сериозен пропуск в репертоара си на пиано, след като не спомена "Котешкия марш". Постарай се да /го/ наваксаш пропуска . Разбира се , след консултация с Лида . Или маестро Ганини.
Що се отнася до Простола, аз никога не го трия. Такъв ТИТАН не бива да се трие, защото в неговите коментари прозират няколко идеологии. Като особено ценя у него тази - ментарджийската. Иначе ако се вгледаш в професионалната му ориентация ще установиш, че разликата между него и телефонните измамници е никаква.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4597930
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031