Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 14:17 - МОЯТА ГРАДИНА 2011
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 30567 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 07.01.2012 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това е продължение на публикацията ми МОЯТА ГРАДИНА ,която се променяше през сезоните и ставаше все по-пищна и богата. В крайна сметка основната грижа в нея стана подрязването на храстите през пролетта и редовното косене и поливане. И когато си мислехме, че е дошло време да отдъхнем и да й се любуваме....се появи нова градина. По стечение на обстоятелствата в съседство се сдобихме с още толкова място, където имаше възможност да превръщаме мечтите в реалност, разбира се и да минем по същия път като досега.
До началото на 2010г. градината изглеждаше така (снимката е от април):

image

А през април съседния парцел беше насипан, заравнен, и тъй като финансите този път бяха много ограничени, започнахме да садим без ограда. Тази снимка също е от април:

image

Като начало разредихме храстите от вече засадения жив плет, които аз неразумно засадих през 30-40см и те намериха мястото си до бъдещата ограда. Като добавка бяха закупени 3 "туя/кипарис" от Баумакс за по 5лв, които в последствие се оказаха хамаеципариси, сребристи, а също и няколко плодни дръвчета. Засадихме върба и церцис.
И тъй като къщата, от която снимам, беше построена и заключена, това беше последната панорамна снимка, която направих, поне докато се нанесат собствениците, което до момента не е станало.

Пръстта, която беше насипана, в последствие ни създаде много проблеми, оказа се песъчлива и неплодородна, а в някои части си беше чист пясък. Целта беше да се изравним с пътя и предните парцели, за да запълним дупката, която се получаваше при нас. После при засаждането на всяко растение се налагаше да подменяме пръстта, въпреки това някои цветя не се развиват добре.
Разликата личи в ето тази дупка:

image

През април 2011г, в рамките на месеца, градината сменяше своя облик така:

image

Като ориентир може да послужи червенолистната слива, която на горната снимка е гола, долу е разцъфнала, а на следващата снимка е с червени листа.
image

image

И снимки на други кътчета:

image

image

image

Албицията все още е гола, цъфтят лалета, незабравки, глициния, клематис Монтана рубенс:
image

Връщам се назад, за да покажа какво беше направено в новата част през пролетта на 2010г. -  там, където предполагаемо щеше да е декоративната градина, беше насадена трева, за да не буренясва мястото, а в края на лятото с камион и багер бяха наместени няколко къса скала, дошли от едното пловдивско тепе. Начин да се променя композицията няма - огромни са!

image

През февруари 2011г.  е поставена оградата, изкопани са каналите за права и обратна вода ,електричество и поливна система:

image

При вече завършена градина от едната страна, не беше никак лесно да спретнем нова концепция, обединяваща и двете части. Алеята за автомобили, решена в края на парцела, изведнъж се оказа точно в средата. Входът съвсем не е вече на най-удобното място спрямо улицата, защото "цивилизацията" е по-на запад, там където ни се отвори работа за нова градина. Решихме обаче да оставим всичко както си е, единствено растенията покрай старата ограда бяха преместени. В новата част решихме, че ще има голяма площадка, поне 20 квадрата. Сянка върху нея ще хвърля пергола, а в западната й част е насадена вече върба.  От скалите ще се спуска водопад към малко езеро, а от южната страна ще насадим декоративни треви. До момента идеята остана непроменена, но и работата недовършена.

Няма цветар, който да не очаква с нетърпение месец май - най-цветния месец!  След цветните петна през април - на луковичните, плодните дървета, магнолията и форзициите, следва истински цветен взрив! И царицата естествено е розата. Тази година пролетта малко закъсня, с около една-две седмици, затова истинския взрив беше в първите дни на юни.

image

image

image

image

image


image

image

image

image

Част от градината буренясваше, но по особено красив начин:
image

Проба на поливната система, преди да бъде заровена:
image

Първата ми ехинацея, през юни:
image

image

Лагерстремията - цъфти от средата на юли до средата на октомври, възползвайки се от топлите дни:
image

Юли - цъфналата албиция:
image

През септември градината изглежда различно. Храстите са избуяли, някои до 3м височина. Жегите нямат край, дъжд за цялото лято валя веднъж. Розите се съвземат от горещините, когато  цъфтяха малко, а някои направо бяха спрели да растат.
image

image

image

image

Все още не съм наясно къде и какви цветя ще садя, първата ми цветна градинка е пробна, още повече, че от саксийката на монардата избуя есенна астра. Шаренийката ми харесва, но ще се наложи разместване. Най-цветното петно в градината ми- гайлардия, рудбекия и астра, червената монарда е скрита.
image

Редичката от астри застрашава да се разшири прекалено догодина, затова вероятно няма да остане там. Идеята беше визуално да разделя цветната от зеленчуковата градина. Все още не е съвсем оформено, тепърва предстои борба с троскот и детелина, най-трудната.
image

Септември е сезона на тревите. Тези, които бяха засадени през есента на 2010, а и някои от пролетно насадените вече имат достатъчно добър вид:
image

image

Оградата все още е оголена, догодина очаквам по-голям прираст на храстите, макар че пак ще има някои размествания.
Поглед в посока към старата градина:
image

Предстои още много работа. Казват, че най-добрият приятел на градинаря било времето. Очаквам догодина сама да се изненадам от резултата.


Карта на блога




Гласувай:
5



1. simpleman - Адмирации!!!
13.10.2011 10:43
Прекрасна градина! Наистина!
цитирай
2. goby3 - Вълшебна! :)
13.10.2011 23:08
Вълшебна! :)
цитирай
3. анонимен - matrona
27.10.2011 06:22
Какая молодец!
Привет из России! Приходите к нам!
http://www.rfc-online.ru/?page=109&event=groups&group=86
цитирай
4. анонимен - Потрясающе!
27.10.2011 11:16
ljuboznatelna, у Вас очень красивый сад! Особенно интересно было увидеть в сравнении: как было и как стало. Спасибо!
цитирай
5. анонимен - Възнаграден труд
10.04.2012 21:42
Поздравявам Ви за сътвореното райско място! Какъв огромен труд и страшно хубав резултат!Пожелавам ви здраве и сили, за да довършите мечтата си!
цитирай
6. ljuboznatelna - Благодаря!
16.04.2012 22:53
Благодаря Ви!
цитирай
7. анонимен - Павлина
02.11.2012 11:24
Неземна красота.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 795500
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031