Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 13:39 - За храстите - надълго и нашироко - 4
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 4230 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.03.2011 08:36


Подбирайки храсти за градината, сме длъжни не само да се съобразяваме с това как се съчетават и какви растения има наоколо, но и от какви точки ще гледаме на "храстовите" композиции.

image

Какво е зрителна точка

Когато говорим за зрителните точки, е важно да разбираме, че в градината те в известна степен си приличат. Има статична зрителна точка и динамична такава. Статичните - това са тези, при които се намираме в неподвижно състояние (пейка, прозореца и верандата), а динамичните - тези, в които се намираме в движение (завои на пътеката и др.). И в първия и във втория случай картината, която виждаме, може да бъде както близко разположена до нас, така и отдалечена. В крайна сметка като минимум се получават четири различни варианта на възприятие - от близко и далечно разстояние, в движение или на място.

image

Логично е да се предположи, че възприемайки се от тези точки пространството ще е различно, значи и ние трябва да го построим различно. На първо място се касае за способността да различаваме детайлите при декоративните растения, в частност храстите, тъй като говорим за тях. Ако подредим четирите зрителни точки по намаляване способността да различаваме детайлите, ще изглежда така:
Най-добре ги различаваме отблизо в статично положение. По-лошо - отблизо в динамично. Още по-лошо в статично отдалеч и най-лошо движейки се отдалеч.

image
Пъстролистен дрян с рододендрони, кипариси и юниперус.

Как да отчитаме зрителните точки при подбора на растения

Далеч не всички храсти са красиви  отблизо така, както от разстояние.Част от декоративните характеристики, такива като форма на короната, ажурност на растенията, техния общ съвкупен цвят, ще бъдат оценени по достойнство само от разстояние.(за оптимално се счита отдалечаване от него на 2,5-3 пъти от височината му. Някои особености, например форма на короната, отблизо изобщо не се виждат.

image
берберис "Golden Ring".

В същото време цял ред малки детайли при някои храсти (цветове и плодове, петна  по листата,необичайна форма на листата), са различими само при непосредствена близост. Ако се отдалечим на 2-3 пъти височината им, много от тях ще станат неразличими.
Подбирайки растения за композиция е важно да отчетем тези характеристики. В противен случай може  да заплатите много в градинския център за сорт , например с с интересен златист кант по края на пурпурните листа, а  никой да не види
това.
В отдалечените точки той ще се вижда просто като пурпурно растение, което може да се купи по-евтино, което обикновено е по-устойчиво, и притежава ред други преимущества пред обкантеното. И ако все пак вземем обкантеното, трябва с всички начини да подчертаем дадената характеристика, давайки му възможност да бъде видяно от статична точка в непосредствена близост до него. На практика това означава или да го посадим до беседката и верандата, ли в непосредствена близост до него да поставим скамейка.

image

Могат да се преведат безброй други такива примери - вариегацията при японската керия, плодовете на бербериса, извитите клонки на някои лешници и т.н.

Има и друг момент , налагащ използването на различни растения в различни точки.
Работата е там, че не винаги детайлите могат да са декоративни. Понякога са такива, че ни се иска да са неразличими. При някои вариегатни форми вариегацията не е особено декоративна отблизо.

image
бял дрян`Елегантисима`

Ако вземем пъстролистната вайгела или дрян, те са достойни за четката на художника, и тези растения се възприемат добре както отблизо, така и отдалеч. Но при някои разновидности петната са разположени нелогично, безсистемно, не винаги имат приятен цвят. Често последните се асоциират с поразени с химичен разтвор листа, или с хлороза, или с гъбично заболяване.
Да се откажем от такива растения не си струва, трябва просто да ги садим на правилните места.

imageберберис "Silver Miles".

Например,берберис silver miles , отблизо представлява пурпурни листа, нацапани с мръсно сиви петна с различен размер и форма. С други думи изглежда не особено приятно. Затова пък отдалеч виждаме цяло петно, което като цвят се отличава от типичния пурпурен берберис. Свързано е с това, че в ландшафтната колористика цвета на петната на едно или друго растение се определят като съвкупност от цветовете на всичките му части. В крайна сметка сивите петна, слети с пурпурния цвят, му придават също някакъв сив оттенък. Става ясно къде можем да посадим това растение, и къде не. При наблюдение в движение тези петна се сливат още повече с фона, особено отдалеч. Трябва да се избягва засаждането на такова растение близо до пътеки, още повече до статични зрителни точки - до пейка, до хамак и т.н.

image
калина вариегатна

Друг пример - калина обикновена Variegatum’. Подобните на хлороза петна по листата не изглеждат ефектни отблизо, но от разстояние се получава не тъмнозелен храст, а някакъв салатен, което може да бъде интересно в някои композиции, например с пурпурни корони. Постъпваме по същия начин - не я садим близо, а й се любуваме от разстояние. Има и други примери, но главното е да се усвои логиката, тогава можете да решавате тези задачи самостоятелно.

Как да създадем нюансови композиции



Свойството на растенията да образуват единен цвят като съвкупност от цветовете на всичките си части  ни помага да създаваме интересни нюансови композиции, но разбира се, трябва да ги съзерцаваме само от разстояние, още по-добре ако е по време на движението ни. Като начало трябва щателно да анализираме и подберем асортимента.

image
бял дрян "Елигантисима"

Например при гореспоменатия берберис отделните сортове имат различна степен на петнистост. В каталозите понякога упоменават че еди кой си сорт има повече петна от друг. Но тези характеристики достатъчно варират като степен на петнистост - размер на петната, количество, контрасност, и др. Това е свързано с условията на отглеждане, с произхода на растението, със състоянието на майчините растения, от които са взети резниците и ред други причини.
Ако вземем за основа закона на ландшафтната колористика,според който цвета на цялото е съвкупност от цветовете на отделните части, то при коментирания берберис петната на пурпурния фон с розов и бежов цвят осветляват храста като цяло и той изглежда не пурпурен, а розов. Отдалеко може да ни се стори, че храста цъфти. Съответно и различното количество петна при различните сортове може да даде различна интензивност /по-светло или по-тъмно/  на розовия цвят. Работейки със стъпаловидни различия от пурпурно към нежно розово, можем да получим ефектни нюансни съчетания. Това може да бъде усилено с коронирането на растението. В този случай цветът ще бъде подчертан за сметка на множество млади , а това значи и ярки  клонки.

image
Berberis thunbergi "Aurea".

Аналогична е ситуацията с производните на белия дрян Argenteomarginata’
(Cornus alba ‘Argenteomarginata’).

image

Понякога се получава така, че търсачите на ефектни и нови решения получават сортове и форми, които трудно ще пречислим към гореупоменатата теория за възприятието отблизо и отдалеч. Неотдавнашен пример е появилия се в продажба юниперус Blue and Gold.   Като идея е пъстра форма, но няма множество разпръснати петна, а отделни клонки - синкави и златисти. Ето тук вече и аз не зная как да приложа познатите правила, освен да измислям нови.....

image

Отчитаме аромата и другите "невизуални" характеристики


image
люляк

Важни се явяват ароматите и наличието на ядливи плодове, а също шумоленето на листата при полъха на вятъра. Въпреки това наличието на аромат не е причина да засадим веднага растението  в близка до нас точка, още повече статична. Някои храсти имат приятен аромат, когато той е по-разсеян, а отблизо е грубоват (например някои сортове люляк). Плодовете, често незабележими, са просто приятна дреболия, вървиш по пътечката и си хапваш някое плодче, след него друго. Тук не е така силен визуалния ефект, но повишението на "интересността" е гарантирано.

Отчасти за разположението на храстите може да повлияе тяхната степен на бодливост.: струва ли си да садим твърде бодливи храсти близо до статични зрителни точки? Навярно има смисъл да разгледаме тов авъв всяка конкретна ситуация - що за зрителна точка е това и как се използва.

image
бял дрян през пролетта

Подбирайки растенията по степен на декоративност за близки и далечни места, постарайте се да анализирате техния облик в течение на сезоните. Те могат да имат забележителни от разстояние цветове, но незабележими, ако ще и много декоративни плодове. Или обратно. Възможен е и варианта, когато храст с не особено декоративна корона по време на активния сезон, изведнъж се оказва произведение на изкуството тогава, когато настъпи листопада.

image

Задачата на тази статия е не да посочи конкретните видове , форми и сортове за едни или други зрителни точки. Преведох само няколко примера, за да събудя у вас желанието да анализирате, подбирайки асортимента от храсти още и по тези признаци. Възможно е да създадете красива градина и без това, но интересна - едва ли.

image
канадски дрян - цветове (горе) и плодове (долу)

image

Александър Сапелин


Карта на блога



Тагове:   градина,   храсти,   gradina,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 797308
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930