Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 15:40 - 7 начина на увеличим площта на градината - втори начин
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 3033 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.03.2011 08:22


Втори начин. Перспектива.

Освен "въздушна перспектива", за която стана дума в предната статия, съществува и понятието "линейна перспектива". Без да се задълбочавам в теорията, ще поясня с няколко примера.
Явлението перспектива е добре забележимо на пътя, отиващ в далечината. Едната и другата му страна се сливат в една точка в хоризонта. Реално това са две успоредни прави, които никога не се пресичат. Оказва се, че ако съвсем преднамерено сближим тези две линии, което всъщност ще стесни пътеката, то ние по изкуствен начин ще усилим тази перспектива, от което пътечката ще ни се струва по-дълга, отколкото е в действителност. Естествено, ако застанем от другата страна, тя ще ни се струва по-къса. Подобен фокус можем да опитаме с канал или с цветна леха с линейна форма.

image
На 1. и 2. е показана пътечка между дървета, отиваща в далечината. първия и втория случай се различават по това, че на рис.2 се стеснява и в плана. В резултата на това тя ни се струва по-дълга, отколкото е в действителност.

image
На трите рисунки е показан ъгъл на градината, от двете страни с ограда. Площта на пространствата е една и съща. Но тя не ни се струва еднаква.На рисунка 2 оградата, която може да е и жив плет или опора с катерещи се растения или ред лампи, се повдига в посока към ъгъла. На рисунка 3 се снижава. В резултата на това отдалечеността на ъгъла ни се струва различна, а от там и площта.

Всичко това е плоскостно изменение на перспективата. А то може да бъде и пространствено. Когато стоим в алеята, гледайки я в дълбочина, то дърветата по своето отдалечаване ни се струват все по-малки и малки на височина, независимо, че са еднакви.Така, ако ги направим реално намаляващи по височина, изкуствено ще усилим перспективата, и пътеката ще изглежда по-дълга. Това може да се направи не само с растенията, но с лампите, постепенно намаляйки височината им. Същото може да се получи с живия плет.
Аналогично работи и начина с използване на растения с различен размер на листата. Ако растения с големи листа разположите близо до точката на гледане, след това със среден размер, а накрая с малки листа, линейната перспектива изкуствено се увеличава. Ако постъпите обратно - се намалява. Това явление при строителството на своите градини са използвали древните японци.  В резултата на това техните малки градини изглеждали по-големи.

Александър Сапелин

Карта на блога




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 798652
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930