Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 20:01 - Как да направим дворна градина - Най-често допускани грешки
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 15358 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.05.2014 22:01


До тук в предните публикации по тази тема споделих предимно личен опит, а следващите няколко статии от специалисти го допълват. Спрях се на тях, защото отразяват и моето виждане, като допълват и моите знания.

Превод на статията на Людмила Белых, разглеждаща най-често правените грешки от начинаещите, през погледа на специалиста:

Обичате ли да критикуват градината ви? Отговорите на този въпрос са различни — някои ревниво защитават своето съкровище от острия професионален поглед. На някои, обратно, им се иска да чуят съвет от специалист.А още по-добре - неговата похвала. Колкото и да се отличават една от друга любителските градини, има най-разпространени грешки които допускат начинаещите.

В началото ще кажа две думи за това в какво според мен се състои разликата между професионалния и любителски подход при създаването на градината.
Основното различие се състои , така да го кажем, в направление на движението. Ако ландшафтния дизайнер тръгва от концепцията за градината, нейната планировка, или казано иначе - от проекта с разработка на детайлите и последващото им изпълнение с растения, то любителите обикновено започват с детайла, тоест с купуването на растения.Начинаещият градинар първо пресмята"имам калина, две спиреи, кълбовидна туя, астилбе и т.н.".Натрупвайки все повече растения, в един прекрасен ден любителя оглежда градината си и остава недоволен от него. Което служи и като тласък към изучаването на законите на растителната композиция, а след това и на планировката на градината.


Професионалистът върви по друг път: за него основата на градината представляват не растенията, а настилките, пътеките и площадките, подпорните стени и малките форми, така наречената "твърда структура" на градината.Защото именно тя "прави" и "държи" градината. Достатъчно е да погледнете на градината през сезоните и ще се убедите в това.

image
Стилно - това е лаконично и изразително
image

Оттук следва и различния подход ппри избора ан асортимента растения: ако дизайнера работи преди всичко с дендрологичен асортимент, то областта на градинаря са цветята, в основата си многогодишни.В същото време любителя се отличава с удивително трудолюбие и любов към растенията, знание за съвременните сортове и основите на агротехниката.

Подчертавам още веднъж, че става дума за подхода, а не за конкретни градини.
Струва си да се посетят градинарските форуми и да се погледнат любителските работи, за да се убедим, че за снизходителна интонация просто няма място, и периода на начално натрупване на знания за много от градинарите е останало много назад в миналото. Но редиците на "болните" градини се попълва от все нови и нови увлечени любители, на които предстои да преминат през своя "градинарски университет". Именно към тях са адресирани моите наблюдения над най-характерните грешки на начинаещите градинари.Ще посоча най-главните.

Отсъствие на обща концепция

 

Това вече беше посочено:  това е най-главната и обременяваща грешка. Именно заради нея се налага постоянно да се преправя градината, премествайки растения от място на място. Първоначалното обмисляне на идеята и композицията позволява не само да се поддържа стила на двора, но и просто повече да не се размедстват растенията и да не се мъчим с това къде да засадим новопридобитото, а да имаме последователен план на действията.

Прекомерна декоративност


imageИзобилието на форми, цветове и текстури на тази добре поддържана градина, изглежда твърде прекалено и неестествено .
image

Изобилието на градински "красоти" е много разпространена картина. Декоративната наситеност е коварна , и много скоро превръща плюсовете в минуси.

Природната грация на простите растения е не по-малко важна. Градина, препълнена с декоративни видове с различна корона и окраска на листата, изглежда тежка и неестествена.Придобивайки "красивото", трябва да помним, че именно неутралните, фонови растения, са способни да подчертаят красотата.

imageimage
Лаконизмът на растителното и цветово оформление, работата с едри петна, отличава тази хармонична пейзажна картина. /снимката горе и долу/
image
image

Екологична несъвместимост
Съвместното засаждане на растения с различни екологични изисквания, както и избор на растения несъвпадащи с условията на участъка, създават трудности при отглеждането, и никога не създават желания декоративен ефект.
(под екологична несъвместимост може би се има предвид от различни климатични райони?)

 

 Раздробеност
image
image
Цветова дисхармония. Множество ярки петна и оттенъци, създаващи неопределена цветова гама, като следствие - раздробена, разпадаща се композиция.

Тази грешка се среща по-често отвсякога. Тя очевидно идва от желанието да притежаваме колкото може повече различни растения: Ако купуваме, да е ново, ако са пет - да са различни. Като следствие, прекалено големия асортимент при липса на място води до раздробени цветни петна.  А ефекта се постига, ако вместо различни растения се купят няколко еднакви.

imageimage

 Именно единната цветова гама  държи тази градинска картина (снимката долу и горе).
imageimage

Тук ще отбележим, че стремежа към модните новости и градински рядкости не винаги съвпада с интересите на дизайна. Въпреки, че се явяват гордост за колекциите, новите сортове не могат да бъдат основа на композицията. Невзискателните и обилно цъфтящи растения от гледна точка на дизайна представляват голям интерес, затова няколко големи петна от стабилни многогодишни изглеждат по-ефектно от безразборен набор.

imageimage

В дадения случай червения цвят буквално е разхвърлян из градината и създава допълнителна раздробеност.

Неправилно засаждане

 

В дадения случай не става дума за правилна агротехника, а за неграмотно поместване на растенията. Преди всичко пренебрежение към понятието място на засаждане. Навярно ви се е случвало да видите засадени цветя и храсти хаотично разхвърляни по тревата. Подобно засаждане създава впечатлението "стръкче в саксия" и затруднява поддръжката. В същото време засадените в група растения могат да създадат цялостна композиция от обеми и цветни петна.

Струва си да кажем нещо и за оформяне границите на засадените растения. Ограждането с камъни, освен че има спорна декоративност, е лошо затова защото затруднява косенето и плевенето.

Внимание само към цъфтежа на растенията

 

 Във връзка с многолетниците можем да кажем, че вниманието на градинарите често пъти е съсредоточено основно към цъфтежа на растението, а останалите декоративни качества се подценяват. Дажекупувайки растение, избират такова с хубав цвят,а не с добри корени. В момента и в грединските центрове е трудно да се открие някое растение, което не е в периода на цъфтежа си.   

image
Големите цъфтящи петна обединяват композицията.
image

Дори и цъфтежа да е мимолетен,декоративността се определя от особеностите на листата, хабитуса на храста, характерното разклоняване и формата на съцветията. Всички тези свойства придават стабилност на композицията и след цъфтежа.

Цветова дисхармония

 

Проблема с лошите цветови съчетания пръв се набива на очи, независимо от другите наши усилия. Даже красотата и поддържаността на отделни растения не компенсират цветния "винегрет" . Любимите цветя създават нужното впечатление само в хармонични цветови съчетания, било то в оттенъци на топлата или студената гама, или пък в контраст.

Карта на блога

 






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 797111
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930