Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 15:08 - Как да направим дворна градина? 2
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 4536 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 25.03.2011 08:26


Може би вече сте прочели Как да направим дворна градина? 1
Там пиша за опита при създаването на собствената градина, като дотогава не съм имала никакви специализирани познания.
 Създаването на градина е процес, който изисква не само фантазия и познания, но и физически труд. Говоря за градина, направена с минимум средства. Разбира се, винаги можете да се обърнете към хора, със съответното образование, които ще ви помогнат на всеки един етап.
Когато става въпрос за големи площи с много растителност, е много трудно, почти невъзможно, или твърде трудоемко за една жена да се справи сама с реализацията. Добре е да има силна мъжка ръка, която да носи пръст, да копае дупки и да мести каквото се налага, а още по-добре ако взима участие с идеи и се грижи за част от поддръжката на градината - косене, пръскане и т.н. В нашата семейна градина и двамата се включихме с голям ентусиазъм и отдаденост, което пожелавам на всеки!

image
След като сте наясно с индивидуалните особености на терена, трябва да помислите добре какъв тип градина искате и какво ще бъде нейното предназначение. В повечето случаи се налага да се прави компромис, който се определя освен от условията, и от времето и финансите с които разполагате.

Грижите за една градина изискват време, ако ще това да се ограничава единствено с косене и поливане. Колкото повече растения има, толкова повече време трябва да им отделите. Ние не окопаваме нашата градина, дори и розите, каквото и да пише в дебелите книги. Не обирам опадалите листа, освен по тревните площи до пролетта. Тогава също не ги обирам, а ги преразпределям, ако се налага. Там, където очаквам да поникнат многогодишните тревисти растения и там, където засявам едногодишните цветя, оголвам, за да успеят да поникнат. За луковичните не ми се е налагало, те се показват и без тези грижи.
За какви грижи говорим?
През пролетта се режат розите и храстите- според особеностите им - преди или след цъфтежа. Тревата тогава расте буйно и се налага да се коси два пъти седмично. Оскубват се плевелите, а мераклиите могат и да прекопаят.
Лятото тревата на моравата расте бавно, но пък плевелите - буйно. Храстите се подрязват само ако има нужда, борбата с болестите и неприятелите е в епогея си. Поливането е често, за цветята ежедневно, за някои храсти- пред два  три дни, ако искате да изглеждат добре. Тори се през две седмици.
Ако цветята са засадени в непосредствена близост до дърво или храст, налага се по-обилно поливане, защото по-голямото растение изсмуква бързо влагата. В това отношение някои комбинации са невъзможни, например да насадите едно до друго растения с различна потребност от вода - едното ще загине или ще линее , според това колко често поливате.Тори се с подходящи торове.
Есента продължава борбата с плевелите, борбата с болестите и неприятелите като че ли е поотслабнала. Опадалите листа по тревата се обират с косачката, при вдигнат нож - върши работа на прахосмукачка.
Подготовката за следващия сезон започва късно есента, когато са опадали листата на повечето растения. Тогава се реже каквото има за рязане, вадят се луковиците на нестудоустойчивите цветя, градината се почиства, а при липса на време това може да се остави за ранна пролет.

Имайки предвид каква работа се налага в градината, може да пристъпим към избора на растения. Добре е да се прояви наблюдателност навсякъде, където може да се огледа - какви растения растат в този регион и как се развиват според грижите, които се полагат за тях. Как и в каква последователност цъфтят, колко продължително, как се съчетават. Обект на наблюдение за мен бяха паркове, градинки, дворчета, междублокови пространства, дори уличната разделителна линия, където садят жив оформен плен или увивни растения.

Ето ви една японска разделителна ивица, за която тук можем да мечтаем:
image

Сега е момента да се въоръжите с тефтер и химикал, да прегледате градинските си книги, да пробвате в Гугъл ключови думи като градина, двор, цветя, широколистни, иглолистни храсти, дървета и т.н. и да записвате имената на всичко, което ви се иска да присъства в градината ви, с кратко описание за това храст, цвете или дърво е, максималната височина и ширина, която достига, цъфти ли и кога, има ли декоративна стойност през есента. Още по-добре, ако използвате за това компютъра, например в Word можете да пейстнете и снимка на въпросното растение, защото в началото е трудно да се помнят имената. Лично на мен бележника ми е по-полезен, защото по всяко време и на всяко място можех да отгърна и да прочета което ме интересува.
Когато попаднете на някое не дотам познато растение, копирайте латинското му наименование и го потърсете в интернет като изображения, сега широко се използва фотошоп и ни се показват снимки с цветове, които в действителност не отговарят съвсем на истината. А и не винаги растението в градината ни ще изглежда така, както отгледано в оранжерийни условия, с перфектни познания за изискванията му и третирано с какво ли не.
Научете имената на растенията, за да ги разпознавате навсякъде, където ги видите, без листа, без цветове, само по едното име. Това ще е полезно, ако попаднете на информация за тях, без да е придружена със снимка.
Сигурна съм, че ако вече се е запалила градинарската ви страст, тя никога няма да угасне, и ще търсите непрекъснато  място, където да засадите нещо, което ви е харесало. Идва и момента, когато градината се пука по шевовете, а ви се иска още и още и още....
Когато купувате растенията, те обикновено са малки, далеч от размера, който ще достигнат. Затова се съобразете с максималните им размери и не прекалявайте с количеството растения, които искате да имате. Като начало е добре да се започне с широко познати растения, които вероятно са такива, защото са непретенциозни и не изискват кой знае какви градинарски умения. Екзотичните и редки оставете за времето, когато ще имате понатрупан някакъв опит.
Една много полезна статия, поднесена от професионалисти, може да ви каже най-общо какво се прави и какво не се прави в една градина.
 В декоративната градина първо се садят дървета. Това могат да са не само декоративни дървета, но и плодни. Проблем могат да създадат костилковите плодни дръвчета - череши, вишни, сливи, защото плодовете им са малки и многобройни, и когато окапят по земята, замърсяват и събират насекоми. Хубавото на плодните дръвчета е, че пролетта цъфтят, есента дават плод, който не само ги украсява, но и се яде. Също така не стават високи и короната им може да се формира. Недостатъка, ако може да се говори за такъв , е че се налага да се пръскат за неприятели и болести. Ако нямате време за грижи, спрете се на паркови и декоративни дървета.
Един добър ориентир може да ви бъде тази тема в цветарски форум.
От значение за избора е височината на дървото, ширината на короната и вида на кореновата му система. Не без значение е мястото, което ще му е избрано, за да не размества основи след години. Мястото му се избира и заради сянката, която ще хвърля и ефекат, който ще търсим от  това, или съответно ще избегнем.
Вече имате схема на дворното място, можете да изберете и място за дървото или дърветата си.
В следващата част ще си поговорим по-подробно за дърветата, за храстите и за това, какво виждаде през прозорците на дома си.

Карта на блога





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 797565
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930