Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2010 21:17 - Спинингов риболов на щука
Автор: peshkoto Категория: Хоби   
Прочетен: 19343 Коментари: 2 Гласове:
1



 Класата и нравът на щуката са широко известни в рибарските среди. За улов на петнистия хищник се пробват и рибари с голям стаж, и по-неопитни, а дори и съвсем начинаещи. За всички обаче тръпката е една и съща, защото в края на излета не всеки може да се поздрави с добра слука. Почитателите на риболова с жива или мъртва рибка са повече сред риболовците, но емоциите при улова с изкуствена примамка превъзхождат многократно статичния риболов.

 

image image

 

 

Спинингът е класика при премерване на силите между въдичаря и хищника. Подходът, техниката и тактиката в риболова на щука с изкуствена примамка е голямо предизвикателство дори за опитните майстори. Изненадите, които поднася щуката в различни ситуации, правят улова й труден и непредвидим, а именно това е очарованието и тръпката при надхитрянето на хищника. Различните условия на риболов изискват съобразяване и преценка към кои примамки да се насочим. Всички тези умения се придобиват предимно с практика, но и теоретичните постановки понякога се оказват полезни и не бива да се пренебрегват.

Тактика и примамки в големи водоеми

Риболовът в големите езера, язовири и блата, в които се въди щука, има свои характерни особености и се различава от речния или от този в малки и обрасли водоеми. Най-вече различията са по отношение на използваните примамки и намиране на убежищата на хищника. Познаването на добрите места на даден водоем е винаги от полза при всеки риболов. Щуката е "хазяин" на определени участъци, около които устройва засадите си и разчита на максимално бързо улавяне на плячка с минимално изразходване на енергия и сили. Язовирната щука е много по-ленива и статична от речната, която е принудена да устоява на силата на течението и да "вършее" на по-големи пространства. Именно за това при риболова в голям водоем от първостепенно значение е откриването на постоянните й местообитания. Това обикновено са места в близост до водна растителност, потопени дървета, скали, устия на вливащи се в язовирната чаша реки и потоци и резки преходи в дънния релеф. В крайбрежната зона около папура, тръстиката и водораслите най-често се навъртат средни и дребни хищници, а в дълбоките дънни ями и местата с рязка разлика на релефа се съсредоточават едрите екземпляри. Затова изборът на примамки се ориентира около това, каква по размери риба очакваме да уловим. За средна и дребна щука в плитките участъци основно "оръжие" са въртящи се блесни с номера от 3 до 5 и средни по размер плаващи воблери. Воденето на тези примамки се прави в повърхностните и средните водни пластове и поради това цветовете им се подбират сходни с тези на обичайната плячка на щуката в дадения водоем. Освен това е необходимо задължително съобразяване с цвета на водата, осветеността и наличието или липсата на вятър. Добре въздейства като зрителен дразнител червеният цвят и е важно той да фигурира в общата оцветеност на примамката - била тя блесна или воблер. При облавяне на дълбоководни зони, в които се търсят по-едри хищници, примамките се ориентират главно към потъващи воблери. Избират се тези, които имат дълбочина на газене до 4-5 метра, а също силикони (туистери и шадове) с утежнени глави. Воблерите се подбират измежду моделите с пластмасова лопатка с по-голяма площ, подсигуряваща по-дълбоко газене на примамката. Сериозна работа могат да свършат и колебаещи се блесни от по-едрите размери или кастмастери и дори отвесни блесни, водени стъпаловидно с леки паузи. Ако разполагаме с лодка, с изброените примамки можем да облавяме дълбоките участъци, прилагайки "помпане" - метод, широко застъпен в риболова на лед. Дори едър екземпляр може да бъде изкушен от ефектно играеща пред носа му изкуствена примамка.

Особености на риболова в малки водоеми

Съвсем различна тактика и примамки се избират при риболов в условия на ограничен периметър и силно обрасли с водорасли водоеми. В някои от тях през летния сезон на спининг въобще не може да се лови поради гъстотата на растителността. Сезонът на спиннинга при тях започва с изстиването на водата, отдръпването на малките рибки в по-дълбоки води и "падането" или залиняването на водораслите. Едва тогава се откриват по-сериозни пролуки, през които могат да се правят успешни "тегели" с блесните и воблерите. По принцип дори и в тези условия се подбират примамки с работна дълбочина на газене до 1-2 метра. Чудесна работа вършат плаващите воблери, съставени от две части, или т. нар. чупещи се воблери. Техните движения са с висока честота на колебанията в хоризонтал и създават много силни дразнения на страничната линия на хищниците. Други подходящи примамки измежду воблерите са тези, които създават акустични сигнали благодарение на тракането на вградените сачми в тялото им. С право може да се каже, че класика за риболов в плитки и сравнително малки водоеми е въртящата се блесна. Подбират се блесни от втори до четвърти номер. Силиконовите примамки (туистери и шадове) могат да се пробват също, но в по-олекотен и фин вариант. Това се постига, като вместо да се комбинират с кука със запоена оловна глава, се използва оловна сачма, срязана в средата. Съчмата се монтира чрез притискане с клещи към единична кука с халка. На куката се нанизва подходящ по размери туистер (единичен или двоен) или силиконова рибка (шад).

Конкуренцията между хищниците в едно сравнително малко блато или езеро е много по-голяма от тази в река или язовир. В такава среда опитните хищници са доста предпазливи и рядко се хвърлят да нападат всичко, преминало близо пред очите им. Улавянето на плячка в ограничен периметър при наличие и на други хищници е сериозен проблем и щуките се разпределят в строго определени територии, които охраняват от "досадни натрапници".

Риболовът в река

Определено това е най-емоционалният и динамичен начин за улов на щука с изкуствена примамка. Риболовът по речните брегове със спининг е свързан с много движение и претърсване на обширни участъци. Най-често щуката избира за свои местообитания места с по-бавно до умерено течение, дълбоки вирове и разливи, подкопани брегове и райони с наличие на коренища и паднали във водата върби и тополи. Около тези укрития винаги се навърта дребосък, а присъствието на потенциална плячка силно привлича хищника. Речната щука е много енергична при набавянето на храна и извършва по-големи преходи, необходими за набавянето й. По принцип в речния риболов на хищници цветът на примамката не играе решаваща роля за слуката. Силата и скоростта на водата и пречупването на светлината размиват багрите, цветовете и формите и хищникът се привлича най-вече от трептенията и вибрациите, излъчвани от примамката. Затова тук съществува голяма свобода на избора на цветове и форми и арсеналът от добре работещи изкуствени примамки е разнообразен. Единствено когато водата е замътена, е удачно да се използват примамки с ярки контрастиращи цветове. Те имат добра видимост дори при слаба осветеност. Именно в такива условия и воденето на примамката е по-забавено.

В реките се търси щука предимно с въртящи се блесни, воблери и силиконови рибки и туистери "крива опашка". При играта на силиконите основна роля играе мекотата на материала, който дава възможност на примамката да играе дори при задържане на място, където под въздействие на водното течение силиконът трепти и извършва много фини и дразнещи движения. Оптималната дължина на силиконите, подходящи за щука, се движи в границите на 10-15 сантиметра. Воблерите - потъващи или плаващи, са също силно "оръжие", особено ако са попаднали в ръцете на опитен риболовец. Все пак е важно да бъдат подавани на точното място, в точното време и едва тогава успехът е гарантиран. Плаващите модели могат да се водят както срещу, така и по течението на реката. Потъващите работят добре в по-дълбоките вирове или разливи при сравнително по-бавно водене и леки, къси придърпвания. Така се подсигурява опипване на дъното и по-мека игра, която наподобява бавно подвижна или наранена рибка.

Риболовът на щука със стримери у нас няма много привърженици, най-вече поради своята специфика и липса на практика. В нашата страна със скромни по размер стримери се ловят най-вече пъстървови риби. В Западна Европа големите стримери са широко употребявани в риболова не само на щука, но и на бяла риба и костур. Може би и у нас след запознаване на повече риболовци с възможностите на тази интересна примамка ще се разшири кръгът на практикуващите.

Умението да се лови щука на спининг изисква доста практика, изучаване на навиците на рибата и постоянни експерименти по отношение на тактиката на риболов и използваните примамки. С други думи, уловът на щука с парче ламарина, силикон или балсово дърво е школа, която се учи с години и непрекъснато търпи развитие и се усъвършенства. Това, което е било актуално преди, не винаги е резултатно и сега и затова се изисква бърза адаптация към новото и различното. Въпреки това не бива с лека ръка да пренебрегваме доказали се вече примамки, които винаги могат да ни донесат успех.



Тагове:   риболов,


Гласувай:
1



1. анонимен - śhtukari
03.10.2010 12:39
Naj emocionalnia ribolov na hishnia riba za men e spining
цитирай
2. анонимен - sharandżii
03.10.2010 12:43
Ima mnogo ośte da se uća na tozi vid ribolov
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: peshkoto
Категория: Хоби
Прочетен: 179520
Постинги: 10
Коментари: 11
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930